Achtergrond

 

Achtergrond

De Football Unlimited Netherlands (FUN) Foundation is in 2013 opgericht door Ron Brouwer, de huidige voorzitter van de stichting. Vanuit zijn werk als vertegenwoordiger in het buitenland werd hij voor het eerst geconfronteerd met vreselijke armoede. Dit was de aanleiding om in actie te komen.

Via Maarten Bax, voormalig secretaris van de FUN Foundation, kwam Ron uit bij het dorpje Aljamdu in Gambia. Maarten ondersteunde destijds een Gambiaanse jongen uit Aljamdu, genaamd Omar Kanteh. Aljamdu is een van de armste regio’s van Gambia en daarmee ook de wereld. Ron en Maarten beseften dan ook dat niet alleen Omar ondersteuning nodig had, maar de hele gemeenschap van Aljamdu.

Vanwege zijn ruime ervaring als voetbaltrainer besloot Ron om de voetbalsport als middel in te zetten ter afleiding van de armoede. Aanvankelijk met een train-de-trainer programma, zodat de kansarme jeugd een leuke voetbaltraining zou krijgen. Daarnaast werd, met medewerking van de middenstand in Nederland, sportkleding ingezameld voor de jeugd om ze te kunnen laten deelnemen aan de voetbaltraining.

Het voetbal bracht de bevolking ontzettend veel plezier en ook veerkracht. Na gesprekken met Omar (die tevens project coördinator is voor FUN in Gambia) en de lokale bevolking bleek de behoefte ergens anders te liggen. De jonge kinderen konden bijna nooit naar school en er was een te kort aan medische hulp.

Deze inzichten heeft de FUN Foundation gebracht waar het vandaag de dag staat. Zes jaar geleden begonnen met het opleiden van trainers, het geven van trainingen, het brengen van kleding en ander materiaal dat er niet was. Vandaag de dag staat volop in het teken van het bouwen van een basisschool, een medische kliniek en een sportveld.